Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije

_

O metaforama i geopolitici

U europskoj vanjskoj politici stalno smo suočeni sa sukobima u našem susjedstvu, rastućom konkurencijom između suparničkih sila, izazovima multilateralnog sustava i našim vrijednostima, sporovima oko uvjeta trgovine i tko postavlja pravila o tehnologijama, te globalnim učincima klime. Mjesto visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Komisije (VP/PP) nudi širom otvoren prozor u svijet. Kao svaki promatrač, pod utjecajem sam vlastite perspektive.

Ne slažem se s relativizmom španjolskog filozofa de Campoamora iz 19. stoljeća koji je u poznatoj pjesmi tvrdio da ništa nije istinito ni lažno i da sve ovisi o “boji vaših naočala”. Neke stvari su definitivno istinite, a druge lažne, ali moramo se baviti različitim stavovima o gotovo svim temama.

Živimo u stalnoj ‘borbi narativa’ o pitanjima koja određuju našu budućnost. Moramo razumjeti te različite pozicije ako želimo tražiti zajednički temelj. Osobito zajednički jezik među Europljanima, što je dužnost visokog predstavnika/potpredsjednice.

Ovim blogom namjeravam napraviti korak unatrag i pridonijeti izgradnji zajedničke europske strateške kulture. Odgovornosti visokog predstavnika/potpredsjednice ne dopuštaju mi ​​uvijek da govorim onoliko jasno koliko bih želio. Ali pokušat ću ovdje iznijeti svoja osobna stajališta, gledajući kroz naočale uvjerenog Europljanina, o glavnim pitanjima koja su u pitanju za Europu i njezinu globalnu ulogu.

Hvala vam što ste ovim mislima posvetili svoje vrijeme i pažnju. Nadam se da ovaj blog može pomoći u boljem razumijevanju problema kojima se bavimo.

Metafora „vrt” i „džungla” nije moj izum. Nekima se doista ne sviđa jer su je, između ostalog, koristili američki neokonzervativci, ali ja sam daleko od ove škole političke misli. Zapravo, koncept je prisutan u akademskim i političkim raspravama već desetljećima, jer se odnosi na jednostavno pitanje s kojim se svakodnevno suočavamo: treba li se međunarodni poredak temeljiti na načelima koja prihvaćaju svi, bez obzira na snagu svojih aktera, ili bi se trebao temeljiti na volji najjačih, što se obično naziva „zakon džungle”?

Nažalost, svijet u kojem danas živimo sve više izgleda kao „džungla” i sve manje kao „vrt”, jer u mnogim dijelovima svijeta zakon najjačih narušava dogovorene međunarodne norme. 

Taj je trend zabrinjavajući za sve, pa i za Europljane s obzirom na to da smo došli iz prošlosti. Od samog početka, projekt europske integracije nastao je odbacivanjem politike moći. Uspjeli smo zamijeniti izračune moći pravnim postupcima. Zato sam govorio o „europskom vrtu”: zahvaljujući našoj Uniji, naš rekord učvršćivanja mira i suradnje među prethodno zaraćenim stranama, uz zajedničku predanost poštovanju pravila i zakona.

Ali sada se rat vraća u Europu i širom svijeta vidimo preobrazbu geopolitike. Suočavamo se sa svijetom politike moći s oružjem međuovisnosti i više primjera zemalja koje koriste silu, zastrašivanje i ucjenu kako bi dobili svoj put. Rast ovog bezakonskog svijeta i nereda je ono što sam mislio kada sam govorio o „džungli”. Moja referenca na „džunglu” nema rasističke, kulturne ili geografske konotacije. Doista i nažalost, „džungla” je svugdje, uključujući i danas u Ukrajini. Moramo ozbiljno shvatiti taj trend i to je bila moja poruka studentima. Naravno, ne smijemo se povlačiti iza lažne sigurnosti zidova i izolacionizma.

Neki su pogrešno protumačili metaforu kao „kolonijalni eurocentrizam”.  Žao mi je ako su se neki osjećali uvrijeđenim. Vjerujem i rekao sam, na primjer, veleposlanicima EU-a prošlog tjedna, da smo često previše eurocentrični i da moramo biti skromni i bolje upoznati ostatak svijeta, uključujući globalni jug. Uvijek sam govorio protiv pristupa „Fortress Europe” i bio sam snažno angažiran u unapređenju odnosa s drugim dijelovima svijeta.

Također imam dovoljno iskustva da znam da ni Europa ni „Zapad” nisu savršeni i da su neke zemlje „zapada” ponekad kršile međunarodnu zakonitost.

Ipak, danas je glavno pitanje pred nama Europljanima agresija Rusije na ukrajinski suverenitet i međunarodno pravo. Pozitivno je što je velika većina u Općoj skupštini UN-a tako jasno osudila ruske akcije prošlog tjedna. To pokazuje da postoje mnogi diljem svijeta koji žele sustav utemeljen na pravilima, a ne onaj kojim se upravlja „možda čini ispravno” stav. Iz toga slijedi da bi se „vrtnici”, oni koji žele izgraditi mirni i zakoniti poredak, svugdje trebali ujediniti i raditi zajedno kako bi pobijedili „džunglu”.

Cijeli život sam se potpuno suprotstavljao bilo kojem obliku prezira ili rasizma prema bilo kome. Na svom trenutnom položaju pokušao sam reći Europljanima, studentima u Brugesu i veleposlanicima EU-a, da se ne zaprepastimo u našem svijetu relativne udobnosti, pokušavajući ga zaštititi izgradnjom zidova, nego da se više angažiramo s ostatkom svijeta, s otvorenim duhom, gledajući ga onako kako jest, a ne prema našem eurocentričnom pogledu.

Foto by European Union, 2022.

Location: Sarajevo

Photographer: Elvis Barukcic