UDRUGA NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST

_

Informiramo i educiramo o Teslinim idejama i djelima

Može li se današnji svijet zamisliti bez električne energije, interneta, radija, televizije, mobitela, radara, lasera, daljinskih upravljača, visokofrekventnih struja u medicini, brzinometra, bežičnog prijenosa energije…? Sjetimo li se uopće da je za sve to zaslužan genij Nikola Tesla? Ne, ali podsjećanje na lik i djelo Nikole Tesle svakodnevna je misija Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost koju je prije deset godina osnovala Dragica Mihajlović.

|Udruga.hr|:  Kako se rodila ideja za osnivanjem Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost? Prisjetimo se njenih početaka.

Prije petnaestak godina počela sam proučavati lik i djelo Nikole Tesle. Zadivila me njegova duhovnost i njegov svjetonazor, a još više me zaintrigiralo što kao inženjer  nisam znala za niti jedan posto njegovih izuma; niti ih se u udžbenicima moglo pronaći dovoljno. Iz tog razloga sam, svojim doprinosom, htjela napraviti svojevrsnu ispriku te osmislila brend- Tesla – Genij za budućnost i zaštitila ga, te počela prikazivati na svjetskim sajmovima inovacija. Osvajala sam zlatne i srebrne medalje diljem svijeta, gdje su svi bili zapanjeni pristupom jednog znanstvenika. Tada sam shvatila koliko su Teslina energija i njegov lik i djelo prepoznati diljem svijeta, a u Hrvatskoj se o njemu jako malo govori. Krenula sam u osnivanje udruge sa zadatkom da to promijenimo. Tako je u siječnju 2010. osnovana Udruga Nikola Tesla. Osmislila sam projekte i prvi zadatak  da se rođendan Nikole Tesle, 10.7, obilježava i proglasi nacionalnim danom Nikole Tesle kao Dan znanosti, inovacija i tehnologije. Nažalost, trebalo je duge četiri godine kako bi se to realiziralo.

|Udruga.hr|:  Koji je cilj i misija udruge?

Razmjena informacija i suradnja s inozemnim organizacijama i pojedincima, kako doprinijeti razvoju kreativnosti i inovativnosti, te informirati o značaju Teslinih izuma i ideja kao temelja modernog gospodarstva i poduzetništva. Želimo potaknuti organizacije i institucije u svijetu, a posebno u Hrvatskoj, domovini Tesle, da se više angažiraju u promociji Teslinih izuma, a samim time i više koriste. Izuzev toga, cilj našeg rada je jačanje uloge civilnog društva u funkciji katalizatora pozitivnih društvenih promjena. Znanje i inovativnost su najbolji promotor svake zemlje i temelj njezine budućnosti. Smatramo važnim stalno promicanje inventivnosti i inovativnosti kao pokretača gospodarskog razvoja i društvenog napretka. Udruga  podržava i organizira edukacije o pripremi svijesti za uspjeh te edukaciju o tome kako probuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca kao temelj bogatijeg društva. Cilj nam je da se znanje o Tesli proširi od vrtića, osnovnih i srednjih škola pa do fakulteta kroz projekt kviz znanja i  dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. Na samom početku, rijetko tko je mogao nabrojati pet Teslinih izuma, rijetki su znali njegov put od Smiljana do New Yorka, a danas nakon našeg desetogodišnjeg rada sve više institucija i pojedinaca počinju se baviti Teslom. Nažalost, većina iz osobnih interesa i uporabe imena Tesle za financijsku dobit, iako ih lik i djelo Tesle ne zanima.

Neki se njime bave iz interesa dok Tesla na Vas ima potpuno drukčiji utjecaj.

Tesla je postao moj idol, biće koje ima snažan utjecaj na moj život. Susret s likom i djelom Tesle promijenio je moj život, moj svjetonazor i postao moja velika ljubav. Tesla je promicao granice mogućeg, spajao znanost i duhovnost, širio ljudske mogućnosti i svijet pokušao učiniti boljim i plemenitijim mjestom za život. Htjela sam da njegova energija bude inspiracija, kako meni, tako i mladima i poruka da ne odustaju već da sanjaju velike stvari. U globaliziranom svijetu bez granica, u kojem tehnologija svakodnevno čini čuda i otvaraju se bezbrojne mogućnosti, sve je moguće pa tako i realizacija nekih od Teslinih težnji i želja da živimo u svijetu mira i tolerancije, praštanja i ljubavi prema svim bićima na planeti. Tesla je dao temelje modernom dobu, novoj tehnološkoj revoluciji i kako djelovati na principu etičnosti, što je temelj uspjeha i stvaranja.

|Udruga.hr|:  Koja je primarna zadaća udruge i na koji način se provodi?

Potičemo razvitak i unapređenje inventivnosti u znanosti i obrazovanju te kreativnosti mladih, podrška smo projektima, posebno u sustavu osnovnog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja kojima je uzor lik i djelo Nikole Tesle. Zadaća nam je promicanje lika i djela Nikole Tesle kroz uvođenje zanimljivih i manje poznatih, ali važnih podataka u školske udžbenike i knjige te povezivanje institucija i uglednih pojedinaca koji prate Teslino stvaralaštvo. Želimo informirati i educirati, ne samo članove Udruge, već i širu javnost o Teslinim djelima i idejama i tako ih poticati na vlastite ideje i izume. Kontinuirano radimo na projektima koji, ne samo što promiču ime Nikole Tesle, već promiču inovativnost i kreativnost u znanosti i obrazovanju. Povezujemo gradove i države u kojima je Tesla ostavio traga (počevši od Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Republike Češke, Francuske do Amerike i Srbije) i uspostavljamo međunarodnu suradnju. Također, povezujemo institucije i pojedince u Hrvatskoj, EU i USA da zajedničkim djelovanjem i suradnjom kroz različite vidove, promoviramo i potičemo na realizaciju Teslinih ideja i izuma za  opću dobrobit i razvoj društva u cjelini.

|Udruga.hr|:  Udruga radi na brojnim projektima – međunarodnim konferencijama i manifestacijama…

Konferencija „Tesla u Zagrebu“ održava se u srpnju i svake godine je druga tema, a predavače pozivamo iz zemalja ovisno o njoj. Želimo da konferencija uključi sve zemlje u kojima je Tesla boravio i ostavio trag na njegovom putu od Smiljana do New Yorka.

Projekt „Putevima Tesle; Tesla od Smiljana do New Yorka“, zaštitila sam u agenciji u Zagrebu i to pravo poklonila  i sklopila ugovor s Udrugom 2010. godine. Cilj projekta je bio da se stvore predradnje kako bi mogli organizirati kulturnu i turističku rutu Nikola Tesla od Smiljana do New Yorka. No,nismo mogli krenuti s kulturnom rutom dok se ne odobri dan Nikole Tesle, a na moju inicijativu stvoren je  i Park izumitelja i Toranj Tesla. Htjela sam najprije  stvoriti elemente, koje bi turisti mogli posjećivati, pa tek onda krenuti sa realizacijom kulturne rute. Odlučila sam da tadašnja tajnica Udruge, Dubravka Davidović, koja je bila turistički djelatnik, bude savjetnik za turizam u tom projektu i pomogne u realizaciji. Govorila je da Tesla nikoga ne zanima i bavila se Napoleonom.

Prije godinu dana, pozvala sam se na ugovor i tražila da ne zastupa taj projekt i ideju bez udruge. No,unatoč tomu, ona je pokrenula inicijativu  i prikazala projekt kao svoj za koji je dobila novac i danas je na njenu inicijativu osnovana Mreža Nikola Tesla i kulturna ruta.  To nije etično niti u duhu Tesle koji  je bio etičan i sve svoje izume poklonio je za opće dobro čovječanstvu. I nikako nije prihvaćao krađu ideja, a njemu su se ideje krale. Tako je i nastala njegova izreka – „Ne žalim što su drugi ukrali ideje moje ali žalim što nemaju svoje“. To bi uputila i gospođi Dubravki Davidović.

 

PROJEKTI  KOJIMA UDRUGA  DAJE  PODRŠKU I POMOĆ

U REALIZACIJI:

✓            Tesla Corner, muzej trgovina

✓            Tesline kuglaste munje, čokoladne slastice

✓            Toranj Tesla u Zagrebu

✓            Kako postati genij inspiriran Nikolom Teslom

✓            Uređenje i imenovanje parka Nikola Tesla u Zagrebu

✓            Radionice „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca“

✓            Tesla – Genius for the Future, kolekcija poslovnih i protokolarnih proizvoda

✓            Tesla od Smiljana do New Yorka

✓            Memorijalni centar Đuka Mandić Tesla; Majka-izvor genijalnog uma

 

|Udruga.hr|:  Na inicijativu Udruge Nikola Tesla 10.07. proglašen je Danom znanosti, tehnologije i inovacija. Kako ste to uspjeli?

Moja ideja o nacionalnom Danu Nikole Tesle, kojim bi se obilježavao Teslin rođendan, bila je i prije samog osnutka Udruge. Znala sam da bi, ovom inicijativom, hrvatski politički vrh dao važnost zaboravljenom geniju Nikoli Tesli, a time bi bio pokrenut val obilježavanja rođendana Nikole Tesle diljem svijeta. Bili smo uporni i vjerovali u naš cilj koji se i ostvario nakon četiri godine upornog traženja. Nastojimo da 10.srpanj, Teslin rođendan, dobije međunarodno priznanje u UN-u kao Dan izumitelja, znanosti i inovacija. Dobili smo podršku od Instituta Ruđer Bošković,  Ministarstva znanosti i obrazovanja, Skupštine grada Zagreba i Ureda tadašnjeg predsjednika RH , Ive Josipovića. No, nažalost do danas to nije realizirano unatoč našoj desetogodišnjoj inicijativi.

|Udruga.hr|:  Koji projekt Vam je trenutno aktualan, a koje planirate?

Svi projekti Udruge su aktualni  i na njima i dalje kontinuirano radimo – Dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla- Genij za budućnost; Edukativne radionice – Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca inspirirani Teslom; Manifestacija Tesla&Friends; Teslina golubica; Međunarodna konferencija Tesla u Zagrebu. U planu je i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla- Genij za budućnost za etično poslovanje.

|Udruga.hr|:  Koliko ste udruzi dali svoj osobni pečat? Na koji segment/projekt ste posebno ponosni?

Ponosna sam na sve projekte, a posebno na to što je Tesla postao idol mladima zahvaljujući našim aktivnostima i kvizu znanja, te da, inspirirani Teslom, razvijaju svoje vlastite izume. Rezultat je to našeg truda, želje i ljubavi prema Tesli. Cijela priča o Tesli i Udruzi iziskuje moja velika odricanja radi kojih sam zanemarila i privatni život, moju obitelj i moju karijeru i sve to volonterskim radom. Upravo radi toga, teško mogu prihvatiti da se sada netko sjetio kako na ideji i imenu Tesle može zarađivati bez istinskog znanja i ljubavi prema njemu. To me boli.

|Udruga.hr|:  700 izuma, 15 počasnih doktorata, govorio je sedam jezika, vizionar koji je radio za budućnost…Da li smo svjesni njegove genijalnosti i koliko je zadužio svijet?

Nažalost nitko nije bio u potpunosti svjestan njegove genijalnosti i izuma pa ni današnji znanstvenici. Nešto se zadnjih godina promijenilo ali još nitko nije dokučio njegov um niti se u javnosti i znanosti zna što je sve Tesla otkrio i izumio. Većina njegovih izuma (u zadnjim godinama njegovog stvaranja) nisu patentirana iz više razloga. Dio što komisija nije shvatila  o čemu on govori, dio jer je trebao predati još neku dokumentaciju, što nije stigao ili je trebao platiti, a nastavio je raditi na drugim idejama. O tome svjedoči enciklopedija „Neostvareni patenti Nikole Tesle“ Snježane Šarboh, koju je izdao Muzej Nikola Tesla iz Beograda.

|Udruga.hr|:  Može li se današnji svijet zamisliti bez izuma toga genija?

Može li se današnji svijet zamisliti bez električne energije, interneta, radija, televizije, mobitela, radara, lasera, daljinskih upravljača, visokofrekventnih struja u medicini, brzinometra, bežičnog prijenosa energije te brojnih drugih patenata i izuma, ali i mnogih doprinosa u znanosti za koje se danas rijetko zna da su Teslino djelo, poput ranih istraživanja u području upotrebe rendgenskih zraka, nuklearne energije . Ta misao je nezamisliva danas u trenutku vrhunca tehnološke revolucije, hiperprodukcije materijalnog i virtualnog. Sjetimo li se uopće da je za sve to zaslužan genij Nikola Tesla? Da nije na čudan način umro 1943. godine, danas bi svijet izgledao drukčije, bogatije. Postoje podaci kako je Nikola Tesla nudio mogućnost besplatne ili barem jeftine  energije, kao i načine za njenu proizvodnju i distribuciju, koji bi omogućili da danas imamo besplatnu energiju i čist planet.

|Udruga.hr|:  Da li se u školama i medijima dovoljno govori o Tesli i znanosti uopće i kako to približiti?

Nažalost nedovoljno. Ukoliko se pojedinci i institucije počnu baviti iskreno, s ljubavlju prema liku i djelu Nikole Tesle i sa istinom, sve je moguće. Površno bavljenje Teslom, iz interesa i financijske dobiti pojedinaca, nema rezultata. Potrebno je upoznati, ne samo povijest i izume velikog genija već i njegov duh, svjetonazor i skrivene ciljeve iza ponuđenih izuma i patenata.

Svjetlana Pećinar