Sakaćenje ženskih genitalija je kršenje ljudskih prava. Samo u 2023. godini u svijetu postoji 4,32 milijuna djevojčica koje su u opasnosti od sakaćenja ženskih genitalija. Ova praksa ima korijene u tisućama godina rodne nejednakosti diljem svijeta, od Afrike do arapskih zemalja, Azije, Latinske Amerike i također Europe…

Kao dijete Priscilla je preživjela žensko genitalno sakaćenje (FGM). Kako je rasla, Priscilla je prakticirala sakaćenje žena. Na kraju je Priscilla saznala za posljedice sakaćenja žena. Sada je zagovornica koja radi na uklanjanju te prakse u svojoj zajednici.

Otprilike 200 milijuna žena i djevojaka diljem svijeta pati od posljedica sakaćenja ženskih spolnih organizama. Procjenjuje se da u Europi ima 600 000 žena koje žive s posljedicama sakaćenja ženskih spolnih organa. Još 190 000 djevojčica samo u 17 europskih zemalja u opasnosti je od sakaćenja. Svake godine najmanje 20 000 tražiteljica azila dolazi u Europu iz zemalja u kojima postoji rizik od sakaćenja ženskih spolnih organizama.

Sakaćenje ženskih spolnih organizama ne donosi nikakve zdravstvene prednosti i uzrokuje doživotnu štetu ženama i djevojkama, uključujući emocionalnu traumu. Potrebne su snažnije mjere za zaštitu onih koji su u opasnosti i pružanje podrške onima koji su bili žrtve ovog nečuvenog oblika rodno uvjetovanog nasilja.

Dok ove godine slavimo 75. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, vrijeme je da se žene i djevojke jednom zauvijek oslobode nasilja. Naša je odgovornost zaštititi njihovo pravo na sigurnost i tjelesnu autonomiju. FGM mora završiti.

Zajednička izjava uoči Međunarodnog dana nulte tolerancije na genitalno sakaćenje žena

Ove godine obilježava se 75. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima, temeljnog plana za poduzimanje konkretnih radnji u borbi za ljudska prava i rješavanju hitnih globalnih problema današnjice. Za promicanje ukidanja genitalnog sakaćenja žena potrebni su koordinirani i sustavni napori koji moraju uključiti cijele zajednice i usredotočiti se na ljudska prava, ravnopravnost spolova, spolno obrazovanje i pozornost na potrebe žena i djevojčica koje pate od njegovih posljedica.

Obrazovanje svih o štetnim učincima ove prakse i transformacija društvenih i rodnih normi partnerstvom s muškarcima i dječacima ključno je za zaustavljanje sakaćenja ženskih spolnih organizama. EU od 2016. podupire Zajednički program UNFPA-a i UNICEF-a za ukidanje genitalnog sakaćenja žena s 18,5 milijuna eura, uspostavljajući 1758 koalicija muškaraca i dječaka.

Priscilina priča…

Priča Priscille Nangiro odražava savršen primjer kako takvo obrazovanje može promijeniti ponašanja. Sama Priscilla imala je 13 godina kada se dobrovoljno podvrgla ženskom genitalnom sakaćenju, vjerujući da je to njezina inicijacija u odraslu dob.

Moji roditelji su bili zabrinuti, druge djevojke su također bile zabrinute jer sam pretjerala s krvarenjem i stvari nisu funkcionirale kako treba. Neki od njih su se bojali podvrgnuti sakaćenju ženskih genitalija jer sam ja krvario, ali su ih roditelji natjerali na to.

Međutim, unatoč tom bolnom procesu, kad je odrasla, nastavila je izvoditi sakaćenje drugih ugandskih djevojaka u svom selu, jer joj je to omogućilo dodatni prihod za uzdržavanje obitelji. Sve se okrenulo kada je pohađala program obuke koji je poduprla Inicijativa EU-UN Spotlight, kako bi se istjerala praksa sakaćenja žena u ruralnim zajednicama u Ugandi. Program koristi metodologiju nazvanu “SASA!”, kroz koju je naučila o posljedicama sakaćenja ženskih spolnih organizama na djevojke i žene i po prvi put shvatila implikacije. Odlučila je prestati prakticirati sakaćenje žena i umjesto toga se usredotočila na svoj posao, prodaju autohtone (Pokot) odjeće i dodataka. Štoviše, ona je jedna od aktivistica zajednice koja radi na uklanjanju ove prakse i vrlo je ponosna na svoj novi put.

Danas sam agent promjene, zagovaram kraj onoga što mogu opisati samo kao bolno i dehumanizirajuće iskustvo.

U kontekstu vanjskog djelovanja i razvojne suradnje, zaustavljanje sakaćenja žena i dalje je ključna radnja u okviru Akcijskog plana EU-a za ljudska prava i demokraciju 2020. – 2024. i Akcijskog plana EU-a za rodnu ravnopravnost 2021. – 2025. To se odražava u političkim dijalozima, kao iu konkretnim radnjama, na primjer, kroz potporu Globalnom zajedničkom programu UNFPA/UNICEF-a za ukidanje genitalnog sakaćenja žena kroz Regionalni program Spotlight Africa, koji je posvetio 7,5 milijuna eura borbi protiv te prakse u 17 zemalja partnera.