Sada u svojoj 30. godini, Svjetski dan slobode medija 2023. godišnji je podsjetnik na važnost slobode tiska i slobode izražavanja. Slobodni i otvoreni mediji u središtu su demokratskog života.

Kao i na 75. godišnjicu UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima, tema ovogodišnjeg obilježavanja WPFD-a pod pokroviteljstvom UNESCO-a je ‘Oblikovanje budućnosti prava: Sloboda izražavanja kao pokretač svih drugih ljudskih prava’.

Sloboda izražavanja

Svjetski dan slobode medija poziva na sigurnost i zaštitu novinara koji rade, a istovremeno poziva vlade da ispune svoju odgovornost i podrže pravo na slobodu izražavanja.

Svjetski dan slobode medija obilježit će se na događajima koji se održavaju diljem svijeta iako novinari u slobodnom tisku posvuda često i dalje plaćaju visoku cijenu za svoj rad.

U najboljem slučaju, visokokvalitetno neovisno novinarstvo poziva one na vlasti na odgovornost za kršenja i zloporabe. Novinarstvo nije zločin, ali ga se prečesto tako tretira.

U ekstremnim slučajevima, krajnje sankcije zatvora i, tragično, smrti, nameću se novinarima kako bi ih se ušutkalo. Osim toga, postoje mnoge druge vrste napada na slobodu tiska, uključujući

-Zastrašivanje – verbalne i fizičke prijetnje osobnoj i obiteljskoj sigurnosti.

-Trolanje – zlostavljanje na društvenim mrežama, posebice novinarki, od kojih je 73% doživjelo seksistički govor mržnje.

-Nadzor – prikriveni špijunski softver instaliran na pametnim telefonima novinara.

-Sudsko uznemiravanje – ciljani pravni postupci sa zastrašujućim učinkom kao što su strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

-Dezinformacije – korištenje lažnih narativa koji potkopavaju autentično novinarstvo.

Iako tehnologija poput društvenih medija i umjetne inteligencije (AI) potiče pouzdano novinarstvo, u pogrešnim se rukama također koristi za potkopavanje odgovornosti i transparentnosti.

Povjerenje u novinarstvo

Sa sve više fragmentiranim medijskim krajolikom, gdje se komunikacijska tehnologija brzo razvija i sve više polariziranom javnošću, izazovi s kojima se suočava povjerenje u novinarstvo rastu.

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja’, rekao je visoki predstavnik EU-a Josep Borrell u izjavi za Svjetski dan tiska.

U izjavi se dalje kaže da su neovisni mediji vitalni za zdrave demokracije. Josep Borrell osuđuje sve oblike prijetnji i nasilja nad novinarima, rekavši da sloboda izražavanja uključuje ‘slobodu držanja mišljenja bez uplitanja’ i ‘traženje, primanje i širenje informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.’

Slobodni mediji

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS), diplomatska služba EU-a, promiče pravo na slobodu izražavanja i slobodne medije. Izaslanstva EU-a dobivaju Priručnik o sigurnosti novinara koji pruža konkretne smjernice za sigurnost novinara.

Druge potpore slobodi izražavanja su…

Akcijski plan EU-a za demokraciju koji je dugoročni projekt za jačanje demokracije, zaštitu slobode izražavanja i promicanje sigurnosti novinara u državama članicama i preko granica.

Na Balkanu, EU podržava Safejournalists.net, regionalnu platformu za promicanje slobode medija i sigurnosti novinara.

EU, s partnerima, također podupire projekte za promicanje pluralizma, slobode izražavanja i demokratskog sudjelovanja u Kambodži i Afganistanu.

Europska unija suočava se s dezinformacijama i manipulacijom i ometanjem stranih informacija (FIMI), objavljujući svoje prvo izvješće FIMI ranije ove godine.

U Zakonu o slobodi medija također postoje prijedlozi za i zakonsko reguliranje slobode tiska.

Sloboda tiska

S obzirom na to da je sloboda tiska danas u pitanju u većini dijelova svijeta, Josep Borrell izjavljuje da će, kako bi obranio slobodu tiska, ‘EU ostati predan surađivanju s vladama, medijima i civilnim društvom, kako na međunarodnim forumima tako i na lokalnoj razini, kako bi preuzeli inicijativu i ojačali slobodu tiska diljem svijeta.’

Izvor: Europska unija