Prema predloženim novim pravilima, vize će se izdavati u digitalnom formatu, kao 2D barkod, kriptografski potpisan. To će smanjiti sigurnosne rizike povezane s krivotvorenim i ukradenim naljepnicama vize.

Veleposlanici država članica EU dogovorili su pregovarački mandat Vijeća za prijedlog digitalizacije viznog postupka. Prijedlogom se uvodi mogućnost online podnošenja zahtjeva za vizu i zamjenjuje trenutna naljepnica vize digitalnom vizom. Cilj mu je učiniti postupak podnošenja zahtjeva za vizu učinkovitijim i poboljšati sigurnost schengenskog područja.

Digitalna schengenska viza legitimnim će putnicima olakšati podnošenje zahtjeva, a ujedno će pomoći da schengensko područje postane sigurnije. Online aplikacije će smanjiti broj putovanja u konzulat za putnike i učiniti proces lakšim za nacionalne uprave. U isto vrijeme, digitalna viza će stati na kraj riziku krivotvorenja i krađe naljepnice vize. 

Maria Malmer Stenergard, Swedish Minister for Migration

Predložena nova pravila stvorit će platformu za podnošenje zahtjeva za vizu. Svi zahtjevi za schengenske vize podnosit će se putem ove platforme, jedinstvene web stranice, koja će ih prosljeđivati ​​relevantnim nacionalnim viznim sustavima. Na ovoj platformi podnositelji zahtjeva za vizu moći će unijeti sve relevantne podatke, učitati elektroničke kopije svojih putnih i popratnih dokumenata te platiti pristojbe za vizu. Također će biti obaviješteni o odlukama koje se tiču ​​njihove vize. Osobno javljanje u konzulat bit će potrebno samo podnositeljima zahtjeva prvi put, osobama čiji biometrijski podaci više nisu važeći te onima s novom putnom ispravom.

Kada osoba namjerava posjetiti nekoliko schengenskih zemalja, platforma će automatski odrediti koja je od njih odgovorna za razmatranje zahtjeva na temelju trajanja boravka. Međutim, podnositelj zahtjeva također će imati mogućnost naznačiti treba li zahtjev obraditi određena država članica prema svrsi putovanja.

Pozadina i sljedeći koraci

Nedavni migracijski i sigurnosni izazovi značajno su promijenili kontekst vizne politike EU-a. Osim toga, pandemija COVID-19 znatno je usporila proces izdavanja viza i stvorila potrebu za više digitalnih procedura.